Прокуратурата разследва контрабанда на над 13 кг злато във Варна

Все още няма задържани по случая

11.12.2022 | 12:38 Редактор: Петя Кръстева

Прокуратурата във Варна разследва контрабанда на над 13 кг злато в града. При специализирана операция на 9 декември от магазин в града са иззети голямо количество накити, чиито произход ще се установява.

При операцията собствениците на магазина са предоставили документи, според които златото е с произход от 1995, 1996, 2002 и 2007 година. Това означава, че през всичките тези години накитите са били в магазина, без да бъдат продадени, което според разследващите е малко вероятно.

"Целта на разследването е да се установи произходът на златните накити, предлагани в специализиран магазин в града", оповести на брифинг ръководителят на отдел Североизточен при ГДБОП комисар Деан Горанов.

Стоката (около 14 кг) е иззета, за да бъде проверено наличието на всички държавни марки, изискуеми от специална наредба за ювелирни изделия от благороден метал с търговска цел. По време на полицейските действия на място в търговския обект са установени мъж и жена на 41 и 42 години, които са собственици на търговския обект и дружеството. До момента двамата нямат криминални прояви.

Зам.-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров изрази притеснение, че предоставените им документи за произход са с давност отпреди преди около 30 години. Предстои установяване дали се касае наистина за благороден метал или имитация на такъв. 

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по изясняване на фактите и обстоятелствата около случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна.

Снимка: МВР