Грандиозни ДДС измами: В Пазарджик разбиха ОПГ, ощетила държавата с милиони

Хора са били заплашвани, че ще бъдат запалвани и убивани

10.12.2022 | 14:45 Редактор: Тодор Петров
Грандиозни ДДС измами: В Пазарджик разбиха ОПГ, ощетила държавата с милиони

В Пазарджик бе разкрита организирана престъпна група, точила от държавата милиони чрез фиктивна търговия с трюфели и неправомерно възстановяване на данък върху добавената стойност (ДДС). Това съобщиха на съвместен брифинг в Пловдив Албена Кузманова, окръжен прокурор на Пазарджик, Румен Попов, заместник апелативен прокурор на Пловдив, и Живко Пенев, заместник окръжен прокурор на Пазарджик. 

За шест месеца "кухите" фирми направили оборот, за който дължимият ДДС е 12 млн. лева. Основната дейност на групата е извършване на престъпления против данъчната и осигурителната система.

Първоначално на 5 декември са задържани пет лица, иззети са множество счетоводни, транспортни и търговски документи, печати, електронни подписи и други. Към наказателна отговорност за участие в престъпна група са привлечени двама души, които са с постоянна мярка "задържане под стража". 

Те са задържани след теглене на банков превод от 380 хил. лева от банка в Пазарджик. Обявени са за издирване множество лица.

Ръководителят на групата е 47-годишен мъж от Пазарджик, собственик на заложна къща в града. Той е със задълбочени познания в областта на създаването на финансовия документооборот, коментира наблюдаващият прокурор Живко Пенев. Мъжът е неосъждан, но с криминални регистрации, предаде БТА.

Престъпното сдружение е функционирало от началото на 2020 г. до момента, като е използвало търговски дружества с така наречения профил на липсващ търговец и буфер, чрез който, по документирана и симулирана търговия с гъби, формирали данъчен кредит и неправомерно възстановявали ДДС от държавния бюджет в особено големи размери, посочи Кузманова. Парите се трансформирали в луксозни автомобили, имоти и други движими и недвижими вещи. Фирмите на престъпната група доставяли фиктивна стока към дружества в Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград.

"Апелираме към всички, защото има данни, че групата се занимава и с други тежки криминални престъпления, да не се страхуват, защото ръководителят вече е в ареста", каза Румен Попов. 

По думите му хора са били заплашвани, че ще бъдат запалвани и убивани. Според Попов без протекция не е било възможно групата да функционира. Той апелира към народните представители да направят корекция в Наказателно-процесуалния кодекс за използването на специални разузнавателни средства при член 255, касаещ данъчните престъпления. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR