Полицаите, обвинени в подкуп, опитали да излъжат водачи за нарушения, за да им вземат парите

При няколко свои дежурства извън столицата, служителите са шофирали с изключени GPS устройства

26.11.2022 | 19:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Благоевградският съд остави в ареста двамата служители на МВР, обвинени за вземане на подкуп. По време на ротационно дежурство в Благоевград те последователно спрели камион с дървесина и лек автомобил. На шофьорите открили дребни нарушения и ги заплашили с огромни глоби, които могат да си спестят, ако им дадат на ръка 500 лева.

Двамата полицаи от Главна дирекция "Национална полиция" пристигнали в Благоевград за дежурството си на 17 ноември. Същия ден на път от Банско за Симитли при разклона за Разлог те спрели за проверка камион, превозващ дървесина. Установили, че картата за квалификация на водача е с изтекла валидност и му обяснили, че глобата, която следва да плати, е около 1800 лева.

"Водачът, силно притеснен, ги попитал какви са вариантите за действие, единият полицай му отговорил, че ако става въпрос за 10-20 лв. няма какво да приказват", разказа наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов.

Междувременно полицаите повикали собственика на фирмата, защото преценили, че превозваната дървесина е незаконна. И него заплашили, че го грози огромна санкция и му поискали 1500 лева.

"Да, обаче тук попаднали на костелив орех, тъй като собственикът на фирмата бил дълбоко уверен, че не е в нарушение и че няма за какво да се притеснява. Единият от двамата полицейски служители му заявил, че въпросът може да бъде решен срещу 1500 лева и го попитал дали е размислил. Той им казал, че не е размислил и още по-ядосан им отговорил да правят каквото щат, защото пари няма да им даде, при което единият от двамата полицаи му казал, да се срещнат по средата на сумата", добави Филипов.

Собственикът на фирмата обаче категорично отказал, а впоследствие се оказало, че дървесината му е напълно законно превозвана. Полицаите обаче продължили пътя си към Благоевград и край село Градево спрели друг автомобил. В него мъж превозвал новородено теле. Служителите на реда посочили, че това е незаконно и за деянието се предвижда огромна глоба и сваляне на номерата.

"Гражданинът се ужасил от всичките тези последици и чистосърдечно им казал, че ще го пусне теленцето да избяга, да не му взимат колата, защото няма парите, които трябва да даде за тази глоба", обясни Филипов.

Установено е и че при няколко свои дежурства извън столицата, служителите са шофирали с изключени GPS устройства и неработещи камери на автомобила.

"Предстои да установим инцидентно ли е. Човек може въз основа на това да предположи различни неща", уточни Филипов.

Състав на Окръжния съд в Благоевград уважи искането на прокуратурата и двамата полицаи остават в ареста за постоянно. Те са служители на МВР от около 15 години, а ако вината им бъде доказана, законът предвижда лишаване от свобода между 3 и 10 години.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС