Митничари откриха близо 30 кг сребро, скрито в гуми, на "Капитан Андреево"

Стюардът в автобуса е пуснат под парична гаранция, забранено му е да напуска страната

21.11.2022 | 17:13 Редактор: Петя Кръстева
Митничари откриха близо 30 кг сребро, скрито в гуми, на

Митническите служители на МП "Капитан Андреево' задържаха рекордните за тази година близо 30 кг контрабандни сребърни изделия при проверка на автобус. 

Превозното средство с чужда регистрация пристига на пункта на 19.11.2022 г. на път от Турция за Сърбия. По метода "анализ на риска" автобусът е селектиран за щателна митническа проверка. При инспекция с рентгенова апаратура и последващия физически контрол в два специално изградени тайника в гредата на задните гуми са открити 19 картонени кутии, пълни с изделия от бял метал – 1000 пръстена, 234 медальона, 68 колиета, 572 синджира, 606 гривни, 386 чифта обици. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са сребърни проба 925 с общо тегло 29,2 кг на стойност 175 308 лева.

Контрабандно пренасяните сребърни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково. 

Стюардът в автобуса - сръбски гражданин с инициали А.Д. на 46 г., е привлечен към наказателна отговорност. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана за напускане на страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор. 

От началото на годината до момента на МП "Капитан Андреево' са задържани над 131 кг изделия от благородни метали. 

Снимка: Агенция "Митници"