Умишлено подпалиха ферма на украинци в Петрич, щетите са за над 1 млн. лв.

Изгорели са всички бали, земеделска техника, животните остават без храна

14.11.2022 | 14:06 Редактор: Елеонора Танева

Умишлен пожар унищожи стопанството на украинци в Петрич. Напълно изгорял е хамбар, в който се съхранявали тонове сено, а щетите са за милиони. Извършителите обаче засега не са установени.

Огънят за минути обхванал целия склад със сено и техника в нощта срещу събота. Собствениците са украинци, които отдавна живеят в града.

"Изгоря целият ни труд, за който лятото сме работили. Изгоряха всички бали, земеделска техника, комбайни, косачки, сеялки, най-вече храната за животните. В това помещение имаше около 1500 бали люцерна, 3000 малки бали, вън изгоряха около 200 бали люцерна. Храната е за над половин милион лева", описа щетите земеделецът Павел Катков.

Младите фермери са категорични, че пожарът е предизвикан умишлено. Полицията и прокуратурата работят по случая. 

"Открихме туби със запалима течност, едната беше до трактора, другата беше до комбайна. Също на камерите се виждат силуети как излизат след като вече всичко гори. Вижда се светлината, гори, а те с фенери излизат и това ни навежда на мисълта, че пожарът е умишлен. Също и за балите извън фермата, там няма от какво да се запали, ако не дойде някой", каза фермерът Ива Гочева.

Павел Катков добави, че нямат застраховка. "Застраховка нямаме, защото никой не застрахова бали, помещение с бали, защото са силно запалими и много лесно се разгарят", уточни земеделецът.

Балите със сено са събирани с месеци. Щетите са на стойност от един милион лева, по предварителни разчети. 

"Той денонощно работеше с брат си, с баща си, с моя баща, семейството всички ни помагат, денонощно сме на полето. Лятото сме 24 часа, 7 дни в седмицата на полето. Тук закусва, тук се храни, всичко прави тук и да видиш това - 6-месечен труд да изгори... Толкова лесно някой решава, идва, пали клечката и решава, че ти повече нямаш нужда да се занимаваш с това нещо, а животинките ни стоят и ако нямаме храна да им помогнем, за да се хранят", жалва се Ива Гочева.

Земеделците обясняват, че нямат конфликт с никого. Сега обаче, след като събраното сено е изгоряло, ще имат проблем с изхранването на стотиците животни в стопанството си.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.