Повдигнаха обвинение на осиновителката от Пловдив, социалните: Гледаше си добре детето

Майката е проявявала адекватност и загриженост при внезапните проверки

27.09.2022 | 13:35 Редактор: Елеонора Танева

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 41-годишната Айше, осиновителка на детето, което е прието в кома в болница в Пловдив. Тя е обвинена за причиняване на тежка телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетно дете.

Заради противоречиви данни са били назначени експертизи за установяване на психичното състояние на майката и на телесните повреди на детето. Първоначалните доказателства сочат, че травмите по тялото на момичето са нанесени от жена. Тя се е грижела сама за детето.

"Обясненията на майката е, че детето е паднало от спалнята. Те са извънпроцесуални. Тя, за да го свести, го била хапала. Тази съвкупност от обяснения беше причина да назначим съдебно-психиатрична експертиза на майката, която да установи нейното психическо състояние. Резултатите от нея се очакват утре", уточни говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. 

Социалните описват майката като добър родител, който е полагал грижи за детето.

"Познаваме майката от 2019 г., когато е заявила желанието си за кандидат-осиновител. След като осиновяване детето, вече една година продължава да бъде наблюдавана от отдел "Закрила на детето". Проверките са всеки месец, изненадващи. Майката е проявявала адекватност и загриженост. Детето е било винаги в много добро психическо и емоционално състояние. Условията за отглеждане са много добри", посочи директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив - Надя Танева.

Съседите са изненадани от обвиненията срещу майката, не са чували викове и скандали. Айше е имала магазин, наследство от родителите си.

"Гледаше детенцето хубаво, сама се грижеше за нея, постоянно с количката излизаха, кротко беше детето. Нищо не сме чули, нищо лошо не сме видели", коментира жена от квартала. 

Ако си докаже, че Айше е причинила тежките травми на детето, я грози присъда до 15 г. затвор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК