Шофьорът, който уби полицай край Ямбол, е бил пиян, униформеният е изхвърчал на 15 м

Експертиза ще установява скоростта, с която се е движил автомобилът

27.09.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

31-годишен полицай загина по време работа. В понеделник вечерта той спира за проверка съмнително лице на пътя между Стралджа и село Маленово. В този момент е пометен от пиян шофьор. 

Трагедията се разиграва на неоживен път около 19:40 часа в понеделник. Полицаите започват проверка след сигнал от кметския наместник на село Маленово за съмнителен мъж с профил на бежанец, който се придвижlа пеш в посока Стралджа. 

Патрулката открива мъжа, който се оказва мароканец и започва проверка. 

"На място е изправен екип от двама колеги, които на около 3 километра от село Маленово забелязват съмнителния мъж и спират за проверка. По време на проверката автомобил, който се движи обратно на пътното платно, го напуска и удря нашия колега, който изхвърча на около 15 м", посочи зам.-глаlният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев.

Проверяваното лице и другият полицай се разминават на косъм от удар. Водачът на автомобила е блъснал униформения извън пътното платно - в банкета.

Според следствието на мястото няма спирачен път. Експертиза ще установява скоростта, с която се е движил автомобилът. 

Шофьорът е на 44 години от близкото село Маленово, а при проверката дрегерът е отчел алкохол над 1,2 промила. Той не е криминално проявен, има 3 нарушения за шофиране без колан, без технически преглед и без гражданска отговорност. 

От прокуратурата припомниха отново, че настояват за повишаване на наказанията при подобни инциденти. 

"В тази насока са направени редица предложения за завишаване на размерите на нарушенията около транспортните произшествия", каза Милен Божидаров от Окръжната прокуратура в Ямбол.

Обвинението на шофьора все още не е окончателно формулирано, но в подобни случаи може да получи до 15 години затвор. Загиналият полицай не е семеен и е в системата от 5 години.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни в Ямбол Веселин Цветанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК