Съдът остави в ареста сириеца, задържан за намушкания тийнейджър - иззели чорапите му, напоени с кръв

Адвокатът му посочи като извършители група младежи, наричани "Ахмадовците"

26.09.2022 | 19:15 Редактор: Петя Кръстева

Бос и без да разбира и дума български език 17-годишният сириец, обвинен в жестокото нападение на тийнейджър в София, се изправи пред Софийския районен съд. Обувките и чорапите му са взети като веществени доказателства, тъй като са били напоени с кръв. 

Младежът пребивава в страната едва от година и половина. От преводача му разбираме, че е роден 2005 година в Дамаск, Сирия в бежански лагер, а родителите му са палестинци. Живее в центъра за бежанци в "Овча купел" и е с хуманитарен статут, а в свободното си време стажува при фризьор в "Студентски град". Пред съда разказва, че е жертва от сбиването, а не извършител, показвайки бинтованата си ръка. Според прокуратурата обаче до този момент доказателствата сочат именно към него. 

Държавното обвинение представи и нови доказателства - съдебномедицинска експертиза, доказваща, че е бил осъждан за незаконно влизане в страната. По-късно обаче непълнолетният е бил реабилитиран. 

В хода на делото бяха представени и данни за друго досъдебно производство за хулиганство, по което е обвиняем. Освен това, държавното обвинение посочи, че той е обявен за общодържавно издирване, след като в продължение на седмица не се е прибирал в бежанския център. 

"Съдът се произнесе, че е налице  обосновано предположение, че лицето, привлечено като обвиняем, е извършител на посоченото престъпление. Ще се проверят всички версии на разследването", коментира прокурорът Надежда Иванова.

Според защитниците на обвиняемия обаче това не отговаря на истината. Адвокатът му твърди, че няма данни клиентът му да е извършил престъплението, нещо повече - като извършители посочи група младежи, наричани "Ахмадовците".

Причината за свадата била спор за момиче. Въпреки възраженията от страна на защитата, съдът счете, че деянието, за което е обвинен младежът, е изключително тежко и е възможно да бъде преквалифицирано в опит за убийство. Така той остава в ареста поне до следващото съдебно заседание, което ще се проведе след седмица.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК