Имало ли е полицейски "чадър" над шофьора, предизвикал катастрофата на Околовръстното - прокуратурата отговори

Пробата за алкохол на 39-годишният мъж е 1,7 промила, а тази за наркотици - положителна за кокаин

26.09.2022 | 17:31 Редактор: Елеонора Танева

На този етап няма данни над 39-годишния Димитър Любенов да е имало "полицейски чадър", както твърдят свидетели на тежката катастрофа, която мъжът предизвика и в която загина 64-годишен французин. Това съобщиха от прокуратурата.

Димитър Любенов е седнал зад волана на спортния си автомобил след като е пил и се е дрогирал. Пробата му за алкохол е 1,7 промила, а тази за наркотици е дала положителен резултат за кокаин.

Любенов е с много предишни нарушения - 35 фиша и неизплатени глоби за 1900 лева. В ареста е за 72 часа и е с повдигнато обвинение.

"Всички сме свидетели на войната на пътя - много често се оказва, че причината за настъпилия инцидент  е това, че водачът си позволява да шофира след употреба на алкохол и наркотични вещества", заяви говорителят на главния прокурор, Сийка Милева.

Автотехническа експертиза ще установи скоростта, с която Любенов се е движил в момента на катастрофата.

Милева подчерта необходимостта от взаимодействие между институциите.

"Само така можем да се справим не само с престъпленията в транспорта, но и с конвенционалната престъпност, с разпространението на наркотици", допълни тя.

И припомни, че още преди 2 г. главният прокурор Иван Гешев е имал предложение за изменение в НК, по отношение на по-високи наказания и отнемане на превозното средство, ако е собственост на дееца, в случаите, когато е карал пиян или дрогиран.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК