Задържаният помориец бил обявен за международно издирване, притежава имунитет

Мъжът е разследван за това, че предоставял фалшиви дипломатически паспорти на чужди граждани

14.09.2022 | 18:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Българин е замесен в измамна схема в Австрия. Бургаският окръжен съд остави в ареста Полихрон Луков, който беше задържан при акция на ГДБОП на яхта в Поморие. За 53-годишния мъж има издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Австрия. Той бе обявен за международно издирване в края на юли.

Помориецът е разследван за това, че предоставял фалшиви дипломатически паспорти на чужди граждани. При задържането си на яхтата Полихрон Луков твърдял, че не говори български и искал преводач от френски или испански. Пред измамените той се представял като посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис, която се намира в Северна Америка. Измамените чужди граждани са повече от 10. А щетите за тях са за над 300 000 евро.

"Извършени са претърсвания на яхтата, която е притежавал, на автомобил "Ролс-Ройс" на автомобил "Майбах", иззети са множество документи, банкови карти, печати, чуждестранни регистрационни номера. Можем да направим извод за съпричаснот към извършеното деяние", заяви прокурорът Иван Колев.

В съдебната зала обаче Луков заяви, че притежава дипломатически имунитет, тъй като е посланик по бизнес дела за ЕС на държавата Сент Кристофър Невис. Антимафиотите са иззели от яхтата му акредитивните писма за проверка.

"Сподели ми много неща, които няма да споделя с вас", категоричен е адвокатът му Росен Русев.

Арестуваният поиска да бъде настанен в болница, тъй като страдал от диабет и са му ампутирани два пръста на долните крайници. Пред съда изрази несъгласие да бъде доброволно екстрадиран в Австрия.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК