Нашенец въртял бизнес с фалшиви дипломатически паспорти, "ужилил" чужденци с 334 хил. евро

П.Л. е задържан от органите на реда на яхта в Поморие

13.09.2022 | 18:27 Редактор: Петя Кръстева
Нашенец въртял бизнес с фалшиви дипломатически паспорти,

Окръжната прокуратура в Бургас постанови задържане за срок до 72 часа на българския гражданин П.Л. На 22.07.2022 г. за него е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Прокуратурата в гр. Велс, Република Австрия. С тази заповед П.Л. е обявен за международно издирване заради издаване на лични  документи и професионална измама в голям размер.

В заповедта е посочено още, че П.Л. набавял и предоставял фалшиви лични документи - дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите П.Х. се представял с друга самоличност, заблуждавайки ги, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

По този начин П.Л. заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от 10. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

П.Л. е задържан от органите на реда на яхта в Поморие. По време на задържането си първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

Предстои Окръжната прокуратура-Бургас да поиска от съда да бъде постановена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК