Митничари откриха пистолет със 106 бойни патрони в дамска чанта

Хванаха и много контрабандни цигари

31.08.2022 | 11:53 Редактор: Петя Кръстева
Митничари откриха пистолет със 106 бойни патрони в дамска чанта

Митническите служители от пункт "Лесово" откриха пистолет без надписи и сериен номер и 106 бойни патрона в дамска чанта на българка.

На 28 август около 04:10 часа на трасе "Входящи леки автомобили" от Турция на МП "Лесово" пристига лек автомобил с българска регистрация. В зоната за митнически контрол шофьорът и жената, която пътува с него в автомобила, са обявили, че нямат нищо за деклариране.

При проверка в дамската чанта на пътничката с инициали Н.Л. обаче е открито огнестрелно оръжие - пистолет без надписи и без сериен номер с 6 патрона в пълнителя. Също в дамската чанта са открити и две кутии, съдържащи по 50 патрона за огнестрелно оръжие.

Шофьорът на автомобила с инициали Ю.Ч. е заявил впоследствие, че пистолетът и патроните са негови. Оръжието и боеприпасите са иззети и е образувано досъдебно производство. 

При щателната проверка на превозното средство митническите инспектори установяват и укрити във фабрични кухини в багажника и под резервната гума общо 2040 къса /102 кутии/ контрабандни цигари от три различни търговски марки, без български акцизен бандерол. Цигарите също са иззети като за тях е съставен акт срещу шофьора на автомобила за установеното административно нарушение.

Митничари от Русе също успяват на заловят контрабандисти на цигари. Те са задържали 80 910 къса (4044 кутии) цигари с български бандерол и нарязан тютюн без акцизни документи при няколко случая през изминалата седмица. 

В късния следобед на 26 август митническите служители спират за проверка в района на "Дунав мост" 2 Видин – Калафат товарен автомобил, пътуващ към Западна Европа. При сканиране на товарната композиция са набелязани зони със съмнителна плътност, а при физическия контрол са установени няколко кашона с цигари с български бандерол между описаните в транспортните документи пластмасови стоки. Откритите тютюневи изделия са от шест различни марки с общо количество  69 140 къса или 3457 кутии. Тъй като цигарите не са били придружени от изискуемите документи по Закона за акцизите, за случая е съставен акт за административно нарушение. 

Дни по-рано при щателна проверка на  лек автомобил, пътуващ от България за Белгия, митническите инспектори откриват в страничните стени на автомобил 11 740 къса (587 кутии) цигари с валиден български акцизен бандерол. 

През изминалата седмица при две проверки на частни адреси в района на Ловеч митническите служители на ТД "Митница Русе" задържаха общо 27 полиетиленови торби със ситно нарязана листна маса с мирис на тютюн с общо тегло 6200 грама без валиден български акцизен бандерол. 

Работата по случаите продължава.

Снимки: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК