Осъдиха Борисов за клевета срещу бившия началник на кабинета на Рашков

Лидерът на ГЕРБ трябва да плати на Елена Фичерова 5000 лв.

09.08.2022 | 14:22 Редактор: Елеонора Танева
Осъдиха Борисов за клевета срещу бившия началник на кабинета на Рашков

Софийският районен съд осъди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плати 5000 лв. обезщетение на бившия началник на кабинета на ексминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков - Елена Фичерова. Това съобщи EURACTIV, като се позовава на съдебните регистри.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв., разгневена от думите на Борисов на пресконференция от 3 юни м.г., на която без да я назовава по име, я оклеветил. 

"Вчера си е подала оставката. Кога? Когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение", каза тогава Борисов.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста в МВР. Пресцентърът на ведомството обясни, че решението ѝ е мотивирано от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на "този, който я е изпратил там".

По думите ѝ е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто ѝ име.

Съдът приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че изявлението на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство - тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. Това по категоричен и недвусмислен начин доказвало, че говори за Фичерова.

Решението на Районния съд не е окончателно и може да се атакува пред по-горна инстанция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК