Инфлуенсърът Емили - жената, която лети с тротинетка по АМ "Хемус"

Действията ѝ застрашават както нейния, така и живота на останалите, смятат пътни експерти

12.07.2022 | 18:48 Редактор: Петя Кръстева

Екстремният шофьор на тротинетка, който лети по магистрала "Хемус", се оказа известната от социалните мрежи Емили. Първоначално видеоклипът се появи в групата "Виждам те КАТ-Варна", но след това бързо се разпространи в социалната мрежа и възмути хиляди потребители. Според експерти този начин на шофиране е предпоставка за пътен инцидент. 

"Това абсолютно не е разрешено. Още когато се въвеждаше в правилника трябваше, това да се случва на велоалея или на пътища, където е разрешено до 50 км/ч и разбира се, в никакъв случай на автомагистрала или скоростни пътища", категоричен е пътният експерт Емил Марков.

Александър Ботьов също се придвижва с тротинетка всеки ден. Според него обаче, дори на обозначените места за минаване невинаги е безопасно.  

"В София няма много велоалеи, понякога сме задължени да караме по улицата, винаги съм предпазлив. До 30 км/ч - нищо толкова сериозно", коментира той. Студентът определя случката от видеото като безразсъдство.

"Доста опасно, това е много висока скорост, не бих предприел подобни маневри", заяви той.

Оказва се, че за да развие толкова голяма скорост, жената от видеото е с едно от най-мощните превозни средства, които са на пазара. Въпреки че носи каска, действията ѝ застрашават както нейния, така и живота на останалите.

Според пътните експерти глобите за водачите на тротинетка - нарушители, не са в достатъчно висок размер. Ако кара през тъмната част на денонощието без светлоотразители - 10 лв., ако кара пиян или дрогиран - 20 лв., ако кара на аутобан или скоростен път - 50 лв. За сравнение глобата в Испания е около 500 евро. 

В България все още не е въведено изискване за регистрация на тротинетките в “Пътна полиция ”. Освен ако нарушителите не се заловят в момента на нарушение, няма как да бъдат идентифицирани и съответно глобени.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
5 rate up comment rate down comment 0
Електро колоездач
преди 1 година
Като част от forum.ekolelo.eu организацията на електро ездачите осъждам тези джигитски прояви. Нека джигитите, с колела, които стават все повече, имат на ум, че ние останалите колоездачи сме нетърпими към подобни прояви и сами ще ги преследваме, а ако се налага и "наказваме". Впрочем това не е било пътуване, а рекорд за скорост, с тази скорост тази тротинетка не може да стигне от вход на магистралата до неин изход. Което прави нарушението още по-сериозно! Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 0
Сашо
преди 1 година
Тая/тоя, най-вече ТО е тотално неадекватно, гледах интервюто по бтв и отново се убеждавам че "тези" хора са тотал щета Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Oldstar65
преди 1 година
Народът масово "изтрещя"!Защо всички тези млади хора се държат неадекватно на останалите ?Не са се научили да носят отговорност за постъпките си.Нека правосъдието да ги направи! Сигнализирай за неуместен коментар
1
24 rate up comment rate down comment 1
Тони
преди 1 година
Тъпанарка скапана ..на тая трябва тая тротинетка да и се навре в *** Сигнализирай за неуместен коментар