Молдовци нападнаха украински бежанци и задигнаха пари и ценности за 200 хил. лв.

Единият крадец е хванат във Велико Търново, другият - в хотел в "Св. Константин и Елена"

02.05.2022 | 11:16 Редактор: Елеонора Танева

Бежанци от Украйна са били обрани от двама молдовци в курорта "Свети Влас". Малко след 11 часа на 27 април крадците нахлули в апартамента на украинското семейство.

"След почукване на вратата на руски език се обяснява, че са от поддръжката на хотела. Вратата се отваря и двете лица, едното от което с медицинска маска на лицето, нахлуват в стаята. Превеждат в безпомощно състояние мъжа, завързват му ръцете, след което задигат парите и ценностите, които се намират в жилището", обясни директорът на ОДМВР в Бургас комисар Калоян Калоянов.

Открадната плячка е в особено големи размери - близо 200 000 лв.

"Паричната сума в размер на 65 000 евро, 10 000 лв.. Откраднати са бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност около 30 000 щатски долара, мобилен апарат за 1800 дола. Общата сума е 197 000 лв.", уточни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Украинското семейство не е със статут за временна закрила. В България са заедно с 8-месечното им бебе и възрастна жена. Те не са били в апартамента по време на нападението. 

След подадения сигнал в полицията в Несебър, извършителите са установени и задържани. Единият - в автомобил под наем на територията на Велико Търново, а другият - в хотелската стая в КК "Св. Константин и Елена".

Голяма част от украинските бежанци са настанени по българското крайбрежие, някои от тях идват с големи суми пари в тях. Срещу извършителите са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж. Ако бъдат признати за виновни могат да получат от 15 до 20 години затвор. 

До вчера в област Бургас са издадени 21 000 карти на украинци за временно пребиваване в страната. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: ПРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Даниела
преди 1 година
Как са били настанени украинците? Сами ли са си платили настаняването или е от нашите джобове! Това трябва да се знае и е важно! Защо не се коментира! Сигнализирай за неуместен коментар