Щети за 1 млн. лв. при вноса на електронни цигари за еднократна употреба

Ще се проверяват митнически декларации

21.02.2022 | 11:28 Редактор: Тодор Петров
Щети за 1 млн. лв. при вноса на електронни цигари за еднократна употреба

Анализ на Агенция „Митници“ за периода 2019-2021 г. установи избягване на заплащането на мита и ДДС в размер на 1 милион лева при вноса на електронни цигари за еднократна употреба.  

До неначислените данъци се стига след като голяма част от вноса на еднократни електронни цигари (т.нар. електронни наргилета, вейпове) е деклариран от вносителите с неправилен тарифен код, което води до начисляване на мито с по-нисък процент и съответно заплащане на по-малка стойност на мито и ДДС при внос. 

Като неправилно класирани са установени продукти на стойност 28 млн. лв. Спрямо общия внос на е-цигари и течности еднократните електронни цигари представляват близо 50% от внесените стоки. За тях са заплатени мита по ставка 3,7% в размер на около 1 млн. лева и ДДС при внос в размер на 5,8 млн. лева.  

Анализът обаче показва, че при вноса на еднократни електронни цигари трябва да се използва по-висока ставка за митото – 6,5%. Така, въз основа на разликата от 2,8% между двете ставки, следва да бъдат начислени и досъбрани още над 746 000 лева от мита и 178 000 лева ДДС от внос или общо 977 000 лева данъци, съобщиха от Агенция "Митници". 

Териториалните дирекции са започнали проверки на икономически оператори по реда на последващия контрол. Ще се проверяват митнически декларации, за които с анализа е установено неправилно тарифно класиране, с цел досъбиране на общо 977 000 лева неначислени мито и ДДС при внос на електронни цигари за еднократна употреба. Най-голям брой проверки ще бъдат извършени в ТД Митница София.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК