Драмата за капитана на "Vera Su" приключи - споразумя се с прокуратурата

Присъдата му е условна - 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок

14.02.2022 | 15:40 Редактор: Елеонора Танева

Три години условна присъда получи капитанът на кораба "Vera Su". Окръжният съд в Добрич одобри внесеното предложение за споразумение. Изпълнението на наказанието се отлага за срок от 5 години, а осъденият капитан ще трябва да плати разноските по делото в размер на повече от 7 хил. лв. 

Хайдар Ергюн беше обвинен за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на други хора.

Корабът, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" на 20 септември. Беше изтеглен след месец. 

"Двете нарушения на корабоводенето са, че капитанът е допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика. А навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател. Престъплението е извършено при евентуален умисъл", заяви окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Води се и отделно разследване, което да изясни дали са нанесени щети на природата от химическия товар на "Vera Su", имат ли вина длъжностни лица и дали със свои действия или бездействия те са създали опасност от екологична катастрофа на "Яйлата" и в морето.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК