Разбиха група за финансови измами, ощетила 19 инвеститори с общо 4 млн. лв.

Ръководителите ѝ са контролирали голяма мрежа от търговски дружества

18.01.2022 | 12:20 Редактор: Жаклина Иванова
Разбиха група за финансови измами, ощетила 19 инвеститори с общо 4 млн. лв.

Специализираната прокуратура внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за измами с финансови инструменти, ощетила 19 български инвеститори с общо 3 967 687, 27 лв.

Специализираната прокуратура предава на съд и съучастник на членове на групата в две от измамите. От началото на януари 2017 г. до 26 март 2021 г. обвинените ръководят и участват в организирана престъпна група.

Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години за ръководителите на групата, а за участниците - от 3 до 10 години. Най-тежкото наказание за престъплението измама, което се предвижда в закона, е лишаване от свобода от 3 до 10 години и конфискация до една втора от имуществото на виновното лице.

Ръководителите на групата са две лица с инициали Й. М. и К. Д. Те се познават от години и имат опит в инвестиционното посредничество - участват заедно и поотделно в различни търговски дружества, лицензирани за такава дейност от Комисията за финансов надзор (КФН). Най-известното сред тях е "Глобъл маркетс" ООД, на което през 2014 г.

КФН отнема лиценза, поради системни нарушения на приложимото законодателство, засягащи правата и интересите на клиентите. Въпреки забраната, дружеството продължава да предоставя инвестиционни услуги, за което са му съставяни административни актове от КФН. Отнети по същите причини са и лицензите на други дружества, в които двамата участват.

През януари 2017 г. Й. М. и К. Д. решават да продължат да предлагат инвестиционно-посреднически услуги, без да притежават лиценз, като инвестираните суми използват за лични облаги. Ръководителите на групата контролират голяма мрежа от търговски дружества. Целта на тези дружества е да бъдат представени в договорите с клиентите като "обслужващи компании" на инвестиционни посредници, които имат лиценз от КФН.

Договорите са оформяни по начин, който да внуши на клиентите, че инвестират паричните суми при реален инвестиционен посредник. В тези договори се посочват банковите сметки на контролираните от ръководителите на групата търговски дружества, по които всъщност постъпват сумите на клиентите. Имената на използваните търговски дружества са близки по звучене с имената на инвестиционния посредник, който обвиняемите използват към съответния момент.

Преведените от пострадалите парични суми никога не се използват за търговия с финансови инструменти за тяхна сметка, а са неправомерно усвоени от организираната престъпна група, чрез множество банкови преводи по нарочно откритите банкови сметки на конролираните търговски дружества.

В договорите с клиентите се отбелязват като "обслужваща компания" на съответния мним инвестиционен посредник търговските дружества, контролирани от ръководителите на групата, по чиито банкови сметки следва пострадалите клиенти да извършват паричните преводи. Те умишлено са със сходни наименования като инвестиционния посредник, за да се поддържа по-лесно заблуждението на клиентите.

След получаване на парични суми по откритите банкови сметки, средствата не се използват за инвестиране в капиталовите пазари, а чрез поредица от финансови операции и движение на паричните потоци между мрежата от търговски дружества, контролирани от ръководителите на престъпната група, с фиктивни основания като "плащане по фактура", "плащане по договор" и т.н., се прикрива произходът и местонахождението на средствата, съобщиха от прокуратурата.

Впоследствие сумите се теглят на каса от подставените лица, които се явяват управители по документи на контролираните дружества от ръководителите на групата, след което се предават лично на ръководителите на престъпното сдружение с цел финансово облагодетелстване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК