Арестуваха ало измамник във Варна и германски наркотрафикант в София

Единият е успял да напусне затвор в Турция по неустановен начин

10.12.2021 | 12:07 Редактор: Ваня Кузманова
Арестуваха ало измамник във Варна и германски наркотрафикант в София

При акция на 9 декември на територията на Варна от служители на ГДНП и колегите им от ОДМВР - Велико Търново и Варна е задържан 47-годишен турски гражданин, за когото има данни, че е изпълнявал ролята на куриер в телефонна измама по схемата – роднина, нуждаещ се спешно от средства за операция в болнично заведение. 

Сигналът за извършеното престъпление е подаден на 8 декември -  по данни на жертвата - 82-годишен мъж от Горна Оряховица, на когото е отнета сумата от 20 000 лева.

Част от сумата, около 11 000 лв., е намерена в "куриера“ при задържането му. По негови думи - другата част е изпратил на негов близък в чужбина. В рамките на извършеното претърсване са открити вещи и предмети, съотносими към осъществяваната от задържания престъпна дейност. Разследването по случая продължава.

В същия ден при друга операция, проведена от служители на сектор "Издирване" – ГДНП на територията на София, е установен и задържан 62-годишен германски гражданин, обявен за издирване през 2016 г. с европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол. 

Мъжът се издирва за участие в наказателно производство за трафик на наркотици в големи количества. Според данните до момента, по неустановен начин той е успял да напусне затвор в Турция, по-късно се е установил у нас.

Издирваният е задържан за 24 часа, материалите са докладвани на Софийската градска прокуратура за отношение по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Снимки: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК