ГЕРБ иска оставката на военния министър: Прикрито е убийство в Чешнегирово

Появи се нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев

14.09.2021 | 14:05 Редактор: Юлия Христова

Нови разкрития и нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. 31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв на полигона в Ново село след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово.

Първоначалната версия беше самоубийство, но нови данни сочат за противоположна версия, а именно убийство. От ГЕРБ настояха разследването да продължи и поискаха оставката на служебния военен министър.

 

Последните експертизи на тялото хвърлят нови разкрития за инцидента. Данните показват, че фаталният изстрел е произведен отгоре надолу, като куршумът минава от горната част на главата. 

Именно това е причина разследващите да тръгнат по нова версия, а именно че лейтенант Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство. 

От партия ГЕРБ искат оставката на директора на Военна полиция, която разследва случая, както и на военния министър. Според тях той носи пряка отговорност за потулването на случая.

Днес зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов обяви, че разследването се води от Военна прокуратура от самото начало, а не от Военна полиция. 

Причината - да няма "замърсяване" на случая. 

"Това е прикриване на убийство, и то от страна на разследващите, които са част от Военна полиция. Там има много детайли, които би трябвало да се анализират.  Първото нещо, което трябва да се случи още днес, е Румен Радев да освободи от длъжност директора на Военна полиция. Този човек има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци и по отношение на прикриването на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.  

В позиция от Министерството на отбраната обявиха, че депутатите използват случая за предизборна пропаганда. 

"Разследването на случая със старши лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден, Военна полиция няма отношение към случая, дори и са държани страни, за да няма замърсяване на случая", заяви зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов. 

От военното министерство допълват, че информация по подобни инциденти трябва да дават компетентните разследващи органи, а не политиците. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК