Над 300 са злостните бракониери в горите за миналата година

До момента голяма част от нарушенията остават ненаказани

04.09.2021 | 11:50 Редактор: Юлия Христова
Над 300 са злостните бракониери в горите за миналата година

Над 300 са злостните бракониери в горите за миналата година, сочи статистиката на ресорната Агенция. Зачестяват и агресивните прояви към горските служители, като само от началото на тази година има няколко случая на грубо посегателство върху тях в различни точки на страната.

До момента голяма част от нарушенията остават ненаказани. В края на миналата година бяха приети изменения в Закона за административните нарушения и наказания, с които за системните нарушители се въвежда обществено полезен труд и горските се надяват, че влизането в сила на тези изменения ще има превантивен ефект.

"Чувстват се безнаказани и прилагат една специфична тактика, при която се подкрепят едни други. Събират се и виждате докъде стига това", каза в ефира на БНР директорът на регионалната дирекция по горите в Сливен Георги Дончев, който има дълъг опит със системни и агресивни бракониери.

Имало е и случай със зверски пребити горски, двама, от които са със сериозни травми, иначе горските служители са въоръжени, но не могат да противодействат на колове и брадви. "Проблемът е, че по закон трябва да употребиш оръжие само в случай на пряка заплаха, с еквивалентно на това оръжие, при неизбежна самоотбрана. И аз самият съм минал по този път и последната ми мисъл е да вадя изобщо оръжие, защото ако го извадиш, трябва да го ползваш, но ние мислим за човека насреща."

На 22 декември, година след публикуването си в Държавен вестник влиза в сила законовото изменение, което дава право социално слаби и бракониери с десетки неплатени актове да полагат общественополезен труд в полза на обществото:

"Идеята е всъщност тези хора, които унищожават гората да бъдат научени, примерно, да я залесяват". Така от следващата година горските ще се опитат да превърнат бракониерите в залесители.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК