Безпрецедентно: Дадоха на съд организатор на протести за чист въздух

Той е оправдан на първа инстанция

07.06.2021 | 13:46 Редактор: Здравко Черкезов

Първо дело у нас срещу организатор на протести. В безпрецедентната ситуация се озова лидерът на демонстрациите за чист въздух. Миналата година Малин Младенов, заедно с група жители на Дунавци блокираха пътя пред свинеферма, от която се носела непоносима миризма в града.

Той е даден на съд за това, че организирал масов протест през миналата година срещу частен инвеститор.

Тогава хората настояваха работата на свинефермата да спре заради непоносимата миризма, която се носи в района. След последния протест обаче кметът на Дунавци Димчо Скорчев подава сигнал до главния прокурор, в който заявява, че протестиращите са били принудени от Младенов да блокират главния път Е-79,

"Сигналът на кмета говори много. Първо - каква личност е кметът на град Дунавци, второ - какво е неговото ниво и трето - каква е ситуацията в държавата и как един кмет, който парадира, че е близък с главния прокурор, подава сигнал, той реагира в кратки срокове и на мен ми се завежда дело", посочи Младенов.

Според кмета сигналът, който е подал, е заради оплаквания на граждани, които били блокирани на пътя.

"Всеки един, който прави нарушение, трябва да си получи заслуженото", категоричен е Димчо Скорчев. 

Според адвокати подобно дело е прецедент.

"В зората на демокрацията се създаде един член 174 с две алинеи, именно по втората алинея бе заведено дело срещу Малин Младенов, че в нарушение на закона за митингите и манифестациите е провел такава в Дунавци", обясни адвокатът Светослав Славчев.

Малин е оправдан на първа инстанция. Прокуратурата има 14-дневен срок да обжалва решението на съда.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК