Задържаха бившия шеф на КАТ-София, може да получи 8 години затвор

Повдигнаха му обвинения за незаконно съхранение на боеприпаси

12.05.2021 | 19:55 Редактор: Жаклина Иванова

Бившият началник на "Пътна полиция" София Тенчо Тенев е бил задържан при операция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и прокуратурата в Пловдив. Повдигнати са обвинения за превишаване на служебните му правомощия при сключване на договори за дарения, както и за незаконно съхранение на боеприпаси.

Тенчо Тенев е обвинен, че е сключвал сделки за оборудване на сградата на "Районно Управление – Асеновград" с видеокамери, за доставка на автомобилни части и консумативи, както и за извършване на ремонти дейности на други полицейски автомобили. 

Според прокуратурата, той е избирал доставчиците сред свои близки и познати, а цените са били надвишавани по негови указания. Тенев е обвинен и в незаконно съхранение на 554 патрона в хасковското село Крум. 

Той е задържан вчера следобед в Асеновград. Последвал е и обиск в село Крум. Според съседите му, вчера сутринта в района на селото е имало засилено полицейско присъствие. 

"Аз бях извикан като свидетел. Ровиха, търсеха - не можаха да намерят нищо. Само го обвиняват напразно", сподели жителят на селото Димитър Димитров. 

Тенев е задържан за 72 часа. Проведени са разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, като е иззета търговска и счетоводна документация, както и боеприпаси. Ако бъде признат за виновен, Тенев може да получи от 1 до 8 години затвор.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК