Вандали систематично рушат тракийската гробница в Караново

Съоръжението няма охрана и видеонаблюдение

17.04.2021 | 14:02 Редактор: Тодор Петров

Постоянни са вандалските посегателства в тракийската гробница в новозагорското село Караново. За това алармират специалисти. 

Тя е открита след иманярски набези през 2008 година. Там е разкрита тракийска колесница, която привлича туристите. Поради липса на средства, съоръжението няма охрана и видеонаблюдение.

Почти всяка седмица се регистрират вандалски набези на защитното съоръжение в източната могила в Караново. Счупени са плоскости, през които се прониква в гробницата. 

"В последните няколко седмици, три седмици наистина вандалските нападения тука върху обекта много зачестиха. От Министерството на културата пращаха техни хора вече три или четири пъти да поправят покритието, стената, покрива и веднага на следващата вечер имаме нови дупки в покритието. Това не е случайно, но е грозно", каза музейният директор в Нова Загора Генчо Димитров.

Самото защитно покритие на гробницата, в която се намира тракийската колесница, е компрометирано и опасно, но интересът за посещение не намалява, споделя кметът на селото. 

"Към могилата винаги е имало интерес и българската черта - едно нещо като се каже, че е затворено, хората да проявяват още по-голям интерес. Идват доста хора тук на място. Други се обаждат. Представлява интерес самата гробница", посочи кметът на Караново Николина Стефанова.

Уникалната гробница е държавна собственост. От Министерството на културата потвърдиха, че е изработен проект за възстановяване на предпазното покритие на гробницата, за което са преминали обществени поръчки. Ремонтът и възстановяването ще започнат още този месец при първите слънчеви дни. Предвиждат се и археологически разкопки около могилата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Лесно е
преди 3 години
Да се коментира...известно е отношението към тази уникална находка, безценна за културното наследство не само за България. Съдбата й е проекция на отношението между хората, ангажирани през годините с разкритията и опазването им. Имаше такива, които с всеотдаен и професионален труд допринесоха много за да се говори за могилата. Такъв беше арх. В. Игнатов. Политипеската конюнктура го отстрани от дейностите му, причини му много неприятности, а се наложиха безхаберници , поклонници на управляващите Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
G
преди 3 години
Докато не се приеме закон, че подобни деяния на оскверняване на гробници и паметници на културата трябва да се третират като престъпление срещу държавата и туризма и не се вкарат няколко човека в затвора и техните поръчители (вероятно става въпрос за иманярство), то няма да се превъзпитат гнусните *** и да се спре разграбването и изнасянето на исторически ценности изън България. Сигнализирай за неуместен коментар