Протест в Бургас след брутално блудство с малолетно момче

То не е посмяло да се оплаче от страх и срам

10.04.2021 | 18:30 Редактор: Никола Симеонов

Мирен протест се проведе в бургаския квартал Банево. Той е провокиран след случай на брутално блудство с малолетно момче, извършено от непълнолетни лица. По случая се води досъдебно производство под надзора на Апелативна прокуратура.

Жители на кв. Банево се събраха, за да призоват деца, жертви на насилие, да не се страхуват, а да споделят проблема си. Те бяха категорични - протестът не е публичен линч, защото обществото ни няма нужда от агресия. 

"Провокираме агресията между малолетни и непълнолетни деца. Нямаме намерения да превръщаме Банево в съдебна зала. Тук сме, за да разменим идеи как можем да привлечем вниманието на децата да създават", заяви организаторът на протеста Нина Вангелова.

"Тук съм, за да спре всичкото това насилие, защото имам дете на 2 години и не знам като стане на 12 дали няма да пострада по същия начин", каза от своя страна Камелия Миндова.

Недялка Димитрова е баба на четири внука. Тя е разбрала, че детето, жертва на насилието, не е посмяло да се оплаче от страх или от срам. 

"Да се сложи една кутия в кметството, ако има сигнал за такива лоши прояви, да се пускат и отговорно лице да ги чете и да подава сигнали", смята Димитрова. 

Започна и събирането на подписка за създаване на заетост на учениците през ваканциите и въвеждане на нов учебен предмет – Гражданско образование. 

"Мисля, че са виновни родителите. Учителите каквото и да направят след като няма семейно възпитание едно от друго децата се поучават на агресия, за тях това е гордост и има поне 10-20 деца в Банево, които са такива", заяви секретарят на читалището в кв. Банево Станка Вангелова. 

Две момчета, вероятните извършители на блудствените действия, са задържани в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица към МВР – Бургас за срок от 30 дни.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК