Разследват контрабанда на марихуана през ГКПП "Гюешево"

Общото тегло на дрогата е 4,757 кг.

29.03.2021 | 22:30 Редактор: Юлия Христова
Разследват контрабанда на марихуана през ГКПП

С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил гражданинът на Северна Македония С.Д. е задържан за срок до 72 часа по водено срещу него производство за контрабанда на наркотични вещества през българската граница.

Разследването по случая е започнало на 28 март, след като на ГКПП "Гюешево" митнически инспектор от отдел "Борба с наркотрафика - Югозападна“ в Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване“, по метода "анализ на риска“, селектирал влизащ в страната лек автомобил м. "Мерцедес“. Водачът на превозното средство с косовска регистрация – С.Д., заявил, че преминава през България транзитно, като крайната му дестинация е Турция.

В хода на проверката митническите служители са демонтирали задните седалки на автомобила и са установили специално пригоден тайник в резервоара. В него са били открити 17 пакета. При извършения полеви наркотест съдържащото се в тях вещество е реагирало положително на коноп (марихуана). Общото тегло на дрогата е 4,757 кг.

С постановление на разследващия орган С.Д. е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК – пренасяне през границата на страната на високорискови наркотични вещества. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Към настоящия момент е установено, че обвиняемият е осъждан в Северна Македония. Предстои Окръжна прокуратура – Кюстендил да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо него.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК