Дават на съд двамата ексначалници от ГДБОП за взимане на подкупи

Те били в размер на от 20 000 до 50 000 лева месечно

26.02.2021 | 09:43 Редактор: Ивет Арабова
Дават на съд двамата ексначалници от ГДБОП за взимане на подкупи

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на отдел "Наркотици“ в ГДБОП Ц.П. и бившия началник сектор в същия отдел К.В. Това съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Те са предадени на съд за това, че от началото на 2017 г. до 25.06.2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици - обект на наблюдение от отдела, в който служат.

Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като "хонорар“ за осигуряване на протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност.

Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и Д.Т. в качеството му на посредник на Ц.П и К.В. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.

На 25.06.2020 г. Ц.П. е задържан в района на гара "Захарна фабрика“ в столицата при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден бяха задържани и обвиняемите К.В. и Д.Т.

Към момента бившият началник на отдел "Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение "домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са "гаранция в пари“.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15.01.2021 г. на полицейските служители е наложено наказание "дисциплинарно уволнение“. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години
всичко е една голяма лъжа у БГ ! но народа е *** и вярва на всичко ... Сигнализирай за неуместен коментар