Удар на годината: Ето как са хванали 400 кг хероин във Варна (ВИДЕО)

Задържани са двама мъже - собственик на шуменска фирма и служител на митнически пункт

16.02.2021 | 13:00 Редактор: Никола Симеонов

Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително двама мъже (на 35 години и на 45 години). Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг.

Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Арестувани са собственик на шуменска фирма и служител на митнически пункт в Търговище. Хероинът е открит в контейнери с битумни ролки, идващи от Дубай. Получател била шуменска фирма.

На 7 февруари в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнер от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.

При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество, съобщиха от агенция "Митници".

От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Агенция "Митници" заяви, че това е първият случай на хероин, задържан на морска гара. 

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК