Определят наказанията за сексуална злоупотреба с деца според законите на ЕС

За производство на фалшиви продукти за растителна защита може и в затвора

03.02.2021 | 22:55 Редактор: Ралица Братанова
Определят наказанията за сексуална злоупотреба с деца според законите на ЕС

Правителството прие промени в Наказателния кодекс, с които пределът на максималното наказание за сексуална злоупотреба с деца под 14-годишна възраст, придружена с принуда, се привежда в съответствие с изискванията на европейското законодателство.

С настоящите промени се осигурява пълното въвеждане на изискванията на Директива 2011/93/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 г. относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография.

Със законопроекта се криминализира производството и разпространение на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвидено е и наказание до 4 г. лишаване от свобода и глоба от 2 до 4 хил. лв. за пренасяне на продукти за растителна защита през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред.

"През последните години в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Тези продукти съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните (пчелите) и имат дългосрочно негативни последици за околната среда", пише в мотивите към проекта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК