ГДБОП разби международна група за трафик на хероин, шестима са задържани (ВИДЕО)

Помощ е оказана от американската Агенция за борба с наркотиците

02.02.2021 | 11:31 Редактор: Тодор Петров

Специализираната прокуратура и служители на главната дирекция "Борба с организираната престъпност" са разкрили международна организирана престъпна група за трафик на хероин. Това е станало с помощта на американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА.

Извършени са съвместни действия по разследване на международна организирана престъпна група за трафик на наркотици от Турция през България към САЩ, с участието на български граждани.

Обект на разследването в САЩ са участници в международна престъпна мрежа, действаща на територията на Република България и Република Сърбия. В тази връзка от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на ДЕА, в края на 2020 г. до ПРБ е отправена молба за правна помощ.

В хода на съвместните действия на територията на България бяха извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни селища. Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

Задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР са шест лица - двама сръбски и трима български граждани, както и лице с македонско и българско гражданство.

Според молбата за правна помощ единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на голямо количество хероин в САЩ.        

Сред задържаните българи е многократно осъждано лице, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК