"Пътна полиция" засилва проверките на шофьорите по празниците

Ще бъде затегнат и контролът на продажбата на пиротехника

21.12.2020 | 19:22 Редактор: Ивет Арабова

"Пътна полиция" засилва проверките по празниците. Тази сутрин тежка катастрофа между четири автомобила стана на пътя Пловдив-Пазарджик. Автомобил с пазарджишка регистрация предприема изпреварване, удря се е в друга кола и след това челно в бус. Двама мъже са ранени и са транспортирани до болница. Шофьорът на четвъртия автомобил не успява да спре и също се удря във вече катастрофиралите коли. Заради инцидента се образува задръстване. 

Проверките на "Пътна полиция" ще са за това дали шофьорите са правоспособни, имат ли валидна Гражданска отговорност и още. 

"Пътна полиция" насочва вниманието си върху това да осъществява контрол върху водачите на превозни средства с цел недопускане на управлението на превозни средства сили наркотични вещества или техни аналози", каза инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" към ГДНП.

По време на миналогодишните зимни празници са станали 195 катастрофи, при които са загинали 15 души, а ранените са били 260. Повечето от инцидентите са с пешеходци и автомобили, които са самокатастрофирали, като най-често причината е движение с несъобразена скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство. 

"От 20 декември 2019 г. до 1 януари 2020 г. на територията на страната са установени повече от 47 500 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането", добави инспектор Ботева.

За същия период 470 водачи са хванати да шофират с алкохол, а 170 след употребата на наркотици. От полицията съобщиха, че освен върху трафика ще се засили и контролът върху продажбата на пиротехника. 

"2019-2020 г. при извършените 4 000 проверки са констатирани 40 нарушения", обясни инспектор Иван Игнатов от сектор КОС към ГДНП.

От полицията припомнят, че пиротехническите изделия трябва да се ползват при спазване на всички указания на етикетите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК