Турско контрабандно оръжие за ЕС минава през България

През последните няколко седмици в района на границата между Гърция и Турция по река Марица са направени редица конфискации

17.12.2020 | 22:47 Редактор: Радостина Димитрова
Турско контрабандно оръжие за ЕС минава през България

През последните няколко седмици в района на границата между Гърция и Турция по река Марица са направени редица конфискации на турско котрабандно оръжие за Европейския съюз, пише Kathimerini.

Най-скорошният инцидент е на 15 декември, когато полицията в Комотини е арестувала 22-годишен сириец в село Гемисти, носещ 10 турски пистолета "Зораки" и 8 хиляди хапчета екстази. Преди това, на 25 ноември, в съседния район Филакто са иззети осем оръжия от 35-годишен гражданин на Израел, предаде "Фокус".

Изземването на 15 декември се случи, след като полицейски служител от Комотини се представил за заинтересован купувач и договорил закупуването на пистолети и наркотици с турски гражданин за 14 хиляди евро. Направена е уговорка за среща край Марица в близост до Гемисти. Куриерът, гражданин на Сирия, е арестуван на мястото веднага след доставката.

Същият тип пистолети, влезли в Европа от Турция през България, бяха иззети в операция на Европол през ноември. Изданието посочва, че по-голямата част от този трафик се осъществява именно през нашата страна.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК