Възстановени са парите на пострадали от измами възрастни хора в София

Обвиняемият А. М. е с повдигнати обвинения и за двете деяния

12.12.2020 | 12:10 Редактор: Юлия Христова
Възстановени са парите на пострадали от измами възрастни хора в София

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев днес пред сградата на СДВР бяха възстановени паричните средства на възрастни хора, станали жертви на измама през изминалите дни в столицата.

В хода на разследването е установено, че освен 89-годишния И. Д., обвиняемият А. М. е измамил и 83-годишния В. П. по една и съща схема.

На 9 декември 89-годишният И. Д. взел пенсията си от пощенски клон на ул. „Гео Милев" в гр. София. Докато се движел по тротоара на улицата до него спрял лек автомобил. Водачът на автомобила – обвиняемият А. М., повикал възрастния мъж и се представил за "главния касиер на пощата". Обвиняемият обяснил на И. Д., че е възможно касиерката в пощенския клон да му е дала с 50 лева по-малко от пенсията и поискал да преброят получената сума. И. Д. дал на обвиняемия да преброи парите от пенсията. След като ги преброил, А. М. подал част от тях на И. Д., а останалите пари прибрал за себе си и потеглил с автомобила си. И. Д. усетил, че парите са по-малко, преброил ги и установил, че сумата, която обвиняемият му е върнал е 300 лева. По този начин обвиняемият А. М. причинил на И. Д. имотна вреда в размер на 400 лева. След случилото се пострадалият подал сигнал за престъплението в 01 РУ-СДВР.

По същия начин е бил измамен и 83-годишният В. П. На същата дата между 10,30 ч. и 11,00 ч. В. П. взел пенсията си от пощенския клон на ул. "Гео Милев" в гр. София. Докато вървял по ул. „Слатинска", В. П. видял спрял до тротоара по улицата лек автомобил, в близост до който стоял А. М. Обвиняемият спрял В. П., представил се за "касиер от пощата" и казал на възрастния мъж, че трябва да му даде още 50 лева. След това А. М. дал 50 лева на В. П., който започнал да брои парите си. Тогава А. М. поискал да се увери, че сумата е точно и възрастният мъж му подал парите. Обвиняемият бързо ги преброил. После дал парите обратно на 83-годишния В.П., качил се в автомобила си и потеглил. Когато възрастният човек преброил парите от пенсията си, установил, че липсва сума в размер на 300 лева. На следващия ден, 10.12.2020 г., В. П. подал сигнал за случая в 01 РУ-СДВР.

Средствата на двамата пострадали са възстановени - на И. Д. е върната отнетата от него сума в размер на 400 лева, а на В. П. - отнетата от него сума в размер на 300 лева.

Обвиняемият А. М. е с повдигнати обвинения и за двете деяния. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор при СРП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК