Три държавни агенции проверяват базата на "Хиполенд"

Според Мариан Колев на националния протест в сряда полицията е действала по заповед

04.09.2020 | 18:48 Редактор: Юлия Христова

Три държавни агенции проверяват най-големия дистрибутор на детски играчки в България 48 часа, след като собственикът на веригата се обяви публично в подкрепа на антиправителствените протести и осъди полицейското насилие.

Рано сутринта 20 служители на НАП, икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара“ влизат за проверка в базата на "Хиполенд" в столичния квартал "Казичене". По-късно към тях се присъединява и агенция "Митници".

"Аз не съм имал и съмнение, че държавата насила ще тръгне срещу някой, който открито обвинява полицията, че не действа спрямо законите, но не знаех, че ще са толкова експедитивни, стакава експресна скорост. По всяка вероятност абсолютно случайно три инстанции и то такива емблематични се стиковаха, това е разбира се напълно случайно", посочи изпълнитният директор на "Хиполенд" Мариан Колев.

Акцията последва публикация на Колев, в която той подкрепя протестите и критикува полицията, която използва лютив спрей срещу протестиращите.

Според Мариан Колев на националния протест в сряда полицията е действала по заповед. Сред пострадалите е и 17-годишният син на бизнесмена.

Баща му твърди, че по никакъв начин не се е опитвал да пробие кордона от полицаи.

Въпреки случващото се, той не се отказва от гражданското си право на протест. Но се замисля за бъдещето на сина си в България.

Bulgaria ON AIR потърси позицията на агенциите, извършващи проверката в Хиполенд, но те отказаха коментар. 

По-късно в позиция, разпространена до медиите, за проверката, извършена от екипи на Икономическа полиция и НАП се казва: "Във връзка с изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД "Борба с организираната престъпност“ екипи на Икономическа полиция и Националната агенция по приходите са извършили проверка в складове на голяма верига за търговия с детски стоки. Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества. Що се отнася до конкретната проверка от днес, то министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК