Погром: 6 кв. м изкъртени жълти павета, счупени знаци и прозорци

Извозени са голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама

03.09.2020 | 11:33 Редактор: Тодор Петров

Рано тази сутрин зоната около Министерския съвет, президентството и БНБ, в която се провеждаха протести през вчерашния ден, са почистени от екипи на почистващите фирми на Столичната община. Извозени са голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама и са събрани извадени жълти и гранитни павета, плочи и камъни.  

Служители на Столичния инспекторат и регионалния исторически музей са направили оглед на материалните щети по жълтите павета и публичната инфраструктура в района. При проверката са установени около 6 кв. м изкъртени жълти павета в района на пл. "Независимост" и бул. "Цар Освободител", както и изкъртени и счупени тротоарни плочи и бордюри, съобщиха от СО. 

На място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителни шахти около куполите на Ларгото. На парапета при подлеза на президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла

Столичната община предприема необходимите действия съвместно със СДВР за установяване на самоличността на гражданите, които по време на вчерашните протестни действия са изваждали жълти павета. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията. 

Припомняме, че след 21 часа снощи към сградата и полицейския кордон полетяха бомби, яйца и бутилки. Полицията изтласка протестиращите от площада пред Народно събрание.

В Триъгълника на властта бяха разположени водни оръдия, а час преди полунощ полицията изтласка протестиращите от площада. Част от тях се оплакаха, че са били напръскани с газ. Протестиращите бяха разпръснати и десетки бяха арестувани. 

Площадът пред бившия Партиен дом беше покрит от бутилки, маси, столове, павета и дори парчета от бетонни плочки.

Вижте всичко за снощния протест в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
venetonia
преди 3 години
Протестиращи? Нищо подобно, просто обикновени вандали. Сега им падна да трошат и рушат. Това не е никакъв протест, изобщо. Сигнализирай за неуместен коментар