1 000 000 лв. гаранция за Пламен Бобоков, Узунов на свобода за 20 000

Те са обвинени за участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние

10.07.2020 | 18:20 Редактор: Наталия Тотева

Специализираната  прокуратура  предяви  обвинение Пламен Бобоков и Пламен Узунов за участие в престъпен сговор с цел осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления. Това важи за периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия момент.

Бобоков и Узунов са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Бобоков е подбудил на 21 пъти Узунов да наруши служебните си задължения с цел облага на русенския бизнесмен.

Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение "Гаранция в пари", като за Пламен Бобоков тя е в размер на 1 000 000  лв. Узунов е освободен срещу 20 000 лв. Наложена им е забрана да напускат територията на страната.

Класифицирана информация е разпространявал според прокуратурата и Илия Милушев, който е с повдигнати обвинения в подбудителство към длъжностно престъпление. 

"Става въпрос за някаква информация, която се съдържа след направена експертиза в негов иззет телефон", отбеляза адвокатът Атанаска Каракашева.

От дома на Милушев са иззети 6 кашона с документи с гриф "Секретно". 

"Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура", заяви главният прокурор Иван Гешев.

А в дома на бивш служител на МВР са открити още 5 кашона със секретни документи и оперативен план от 2012 г. за действия срещу Златко Баретата. За престъпление, свързано с поста му, е обвинен и Пламен Узунов. 

"Получава решения на Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани; че се опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски гражданин, който представлява, според Държавна агенция "Национална сигурност", заплаха за националната сигурност", обясни Гешев.

Узунов е съдействал за заличаването на криминална регистрация на чужденец и за сключването на консултантски договор между фирмата на брат му Ангел и Пламен Бобоков.

Доказателства били чатовете между президентския секретар и русенския бизнесмен. За подбудител на длъжностното престъпление, извършено от Узунов, се счита другият участник в кореспонденцията – Пламен Бобобоков.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Изборите са далече, а от сега се почна Сигнализирай за неуместен коментар