Защо водач, отнел живот, е обратно на пътя и с шофьорска книжка?

3 години след тежка катастрофата на АМ Хемус, при която загина служителят на "Автомагистрали" Иван Димитров - няма присъди

03.06.2020 | 19:20 Редактор: Александра Иванова

3 години и два месеца след тежката катастрофата на АМ Хемус, при която загина служителят на "Автомагистрали" Иван Димитров - няма присъди. Причината - автотехническите експертизи по делата падат в съда. 

На 17 април 2017 млад мъж и съпругата му пътуват към София. Колата поднася и излита в канавката на АМ Хемус, край Жерково. Мъжът и жената излизат невредими, а към тях се отправя служител на Автомагистрали. Докато служителят Иван Димитров се опитва да помогне, е пометен и убит от друг автомобил. 

"Нещастно стечение на обстоятелствата. Губи контрол точно в този момент и помита намиращи се до пътното платно", посочи комисар Росен Рапчев от Пътна полиция.

3 години и 2 месеца по-късно делото за инцидента продължава да се точи. Причината - експертизата, изготвена от вещите лица, назначени от съда и прокуратурата, е оборена от защитата на шофьора, убил Иван Димитров. С години близките на загиналия чакат за втора автотехническа експертиза.

"Толкова много месеци чакаме и не е изготвена тази експертиза... Меко казано изнервящо е. Не само за нас. Съдът не може да си свърши работата", коментира съпругата на загиналия Румяна Чобанова.

Според Диана Русинова от Европейски център за транспротни политики в документите има много обърквания.

"Направи ни впечатление, че има много странни обърквания. Въднъж се пише, че починалото лице е загубило десния си крайник, веднъж се пише, че е загубил ляв крак... Има много разминавания в документацията", отбеляза Русинова.

Основен проблем при издаването на техническите експеритизи е, че няма установен държавен минимум за средствата, които се използват при изготвянето. Заради това и експертизите често "падат" в съда. И докато на вещите лица им отнема години, от европейския институт за транспортни политики са готови с пълната експертиза за месец.

"Има страшно много дела, които приключват с недостатъчно ефективни присъди поради липсата на доказателства, а доказателствата могат да бъдат представени само от работата на тези специалисти", изтъкна Диана Русинова.

И докато тромавата система се опитва да отсъди справедливо, шофьорът убил Иван Димитров е с върната шофьорска книжка и обратно по пътищата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК