Бум на престрелките в Чикаго, полицейско насилие втрещи обществото

След премахването на карантината жертвите на стрелби се увеличиха

27.05.2020 | 20:19 Редактор: Александра Иванова

Само за два дни 10 американци починаха след престрелки по улиците на Чикаго. А смъртта на тъмнокож мъж доведе до протести и уволнения на полицаи в Минеаполис. 

Въпреки ограниченията заради Ковид-19 в Съединените щати, уличните престрелки не намаляха. 

"След премахването на карантината жертвите на стрелби се увеличиха. А видеоклип, публикуван в социалните мрежи, който показва смъртта на тъмнокож мъж в Минеаполис, възмути обществеността", посочи Лори Лайтфуут.

46-годишният Джордж Флойд е арестуван от двама полицаи и е подложен на нечовешко отношение. Униформените са се отзовали на сигнал на 911 за мъж, който използва фалшиви документи.

По време на ареста те го свалили на земята, а един от полицаите затиснал врата му с коляно. Малко след това мъжът изпада в безсъзнание. ФБР започна разследване, а двамата полицаи и още двама униформени, са уволнени. 

"Призлява ми от липсата на каквато и да е човечност в това ужасяващо видео", възмути се губернаторът на Минесота Тим Уолц.

Последва вълна от недоволство. Хиляди хора изпълниха улиците на Минеаполис. А полицията отговори със сълзотворен газ и димки.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК