fallback

ГДБОП: Фиктивни сайтове предлагат оборудване срещу Ковид-19

Над 20 са измамените от три евродържави, загубили са над €110 000

24.04.2020 | 12:55 Автор: Анисия Иванова

ГДБОП предупреждава за появили се фиктивни сайтове в интернет, предлагащи медицинско оборудване за защита от Ковид-19, съобщават от МВР.

Според информацията чуждестранни фирми се изградили мрежа от няколко фиктивни компании и сайтове в интернет, чрез които предлагат медицинско оборудване за защита от вируса, предназначено за здравни работници.

След авансово превеждане на 70% от средствата в сметки в Белгия и Великобритания парите се изтеглят и преместват в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай, а доставките никога не пристигат.

От ГДБОП уточняват, че домейн имената на измамните сайтове са така специално създадени, че изглеждат близки/подобни на реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им са присвоени или изкопирани. До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, които са загубили над €110 000.

Идентифицираните до момента фиктивни компании са следните: MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL  LEASE.; SANTE PUBLIQUE FRANCE.

Използваните домейн имена са следните: msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr;  santepublique–france.fr.

От МВР съветват представители на български фирми, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от споменатите фирми, да се обърнат и да сигнализират в отдел "Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ - https://www.cybercrime.bg/bg

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Криминално
fallback