Арести в болницата в Раднево, директорът е сред задържаните

Обвинението е за длъжностни престъпления и пране на пари

24.02.2020 | 07:35 Редактор: Тодор Петров

Съдът задържа и остави за постоянно в ареста директорката на болницата в Раднево д-р Мая Узунова, началничката на ТРЗ в болницата и личния шофьор на Узунова. 

Под домашен арест е главната счетоводителка на болничното заведение. Те бяха арестувани преди дни, всичките са обвинени са в присвояването в особено големи размери, безстопанственост и пране на пари. 

Миналата седмица прокуратура и ДАНС влязоха в общинската болница в Раднево. Те иззеха документи по сигнал за злоупотреба със средства.

Докато лекари и медицински персонал в болницата в Раднево не са получавали почти три месеца заплати, управителят на лечебното заведение и трима души от администрацията са източили болницата с почти половин милион лева. Част от схемата за източване на средства е подписването на 79 граждански договори с 10 лица. Шофьорът и секретарката си купили апартамент, два автомобила и златни накити.

"Обвинението за пране на пари е спрямо две лица за това ,че в съучастие са придобили имущество, парична сума в общ размер 192 399 лв.и са я преобразували в друго имущество, като са знаели или са предполагали, че е придобита от престъпление", обясни прокурор Емилия Вакарелска.

"По обвинението за пране на пари имуществото, което е установено, че е придобито от престъпна дейност и след това е трансформирано в друго имущество, реално трансформацията до настоящия момент е установено, че е в покупко-продажба на един апартамент в покупко продажба на два автомобила и в ценности, злато", заяви зам.-окръжният прокурор Нейка Тенева. 

Задържаните могат да обжалват задържането си пред Апелативния съд в Пловдив . А Община Раднево търси решения за спасяване на болницата. 

"Сумите са много големи, това, което имаме като информация. Едно трябва да е ясно, че в този си вид болницата не може да съществува, така че евентуално когато бъде назначен нов управител, когато видим резултата от анализите на одита, който се прави, едва тогава може да се прецени", каза кметът на Раднево д-р Тенко Тенев.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК