Задържаните митничари искали пари под формата на такса "почерпка"

На 20 от тях са повдигнати обвинени

07.02.2020 | 16:39 Редактор: Юлия Христова

Задържаната смяна от граничния пункт Калотина е искала подкупи от всички преминаващи автомобили на входа и изхода със Сърбия. Това съобщиха от прокуратурата. Разбитата група е искала пари от шофьорите под формата на такса "почерпка".

Oт 30 задържани вчера на 20 са повдигнати обвинения, сред тях и на началника на граничния пункт "Калотина" Райчо Соколов. Според разследващите той е бил на върха на пирамидата. В схемата били замесени още 15 служители на реда. Били са искани по 200-300 евро за лек автомобил, за камион на входа от Сърбия - между 800 и 1000 евро, а на изхода за Сърбия сумата достигала до 1300 евро. 

Групата действала от миналата година. Издали ги шофьори, преминали през пункта.

В замяна на шофьорите били спестявани задължителните проверки през пункта. А вкрая на деня митничарите прибирали по 50 евро от печалбата, която варирала между 800 и 1000 евро. Останалото отчитали на началника на пункта, който бил на върха на престъпната пирамида.

"Хора, които ни сигнализираха за случващото се там, казаха, че е било невъзможно да се мине през "Калотина", освен, ако не "прелетиш", заяви началникът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Стефчо Банков.

Пари се искали основно на турски, но и на сръбски и български граждани – и с товарни, и с леки автомобили. При претърсванията на разследващитe в домовете на служителите са намерени големи суми пари в левове, евро и турски лири, както и наркотици и боеприпаси. А проверките нямало да спрат дотук. 

Вижте още в репортаж на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК