МВР удари наркопроизводство за над 1 млн. лв. в Русенско

Иззети са над 140 кг марихуана, телефони, системи за отопление и вентилация

18.12.2019 | 14:56 Редактор: Анисия Иванова
МВР удари наркопроизводство за над 1 млн. лв. в Русенско

Над 140 кг марихуана на стойност над 1 млн. лева е открита при спецоперация в Русенско. Акцията по противодействие на производството и разпространението на наркотици е стартирала вчера, съобщиха от МВР.

Криминалистите проверили стопански двор на територията на село Новград, община Бяла. На място, в момент на  събиране на зелена тревиста маса и приготвянето й за транспортиране, са задържани 9 души от София област.

В две халета и административна постройка са открити 1743 саксии, цялостно изградена система за поливане, отопление и вентилация, както и над 140 килограма суха тревна маса, която при извършен полеви тест реагирала на марихуана.

Цикълът на производство е бил напълно затворен. В една от сградите е имало спални, кухненски помещения и санитарни възли. Хората влизали и не излизали оттам, за да не будят подозрение, допълват от МВР.

Иззети са и три автомобила  - "Рено", "Мерцедес" и БМВ, ползвани от задържаните, единият от които пригоден за транспортиране на бидони с наркотика. Намерени и иззети са и множество документи, сочещи към фирми, свързани с покупки на части от оборудването, мобилни телефони, компютърни конфигурации, таблети, системи за видеонаблюдение и радиовръзка между лицата.

В хода на операцията, със съдействие на криминалисти на ГДНП, СДВР и ОДМВР – София, са задържани и двамата собственици на имота,  извършени са претърсвания на обитаваните от тях адреси, иззети са автомобил "Мерцедес“ и мобилни апарати.

Четирима от задържаните вече са осъждани - един от мъжете има присъда за притежание на оръжие, а други трима - за наркотици.

От МВР допълват, че това е най-голямата оранжерия за марихуана, откривана досега в региона.

С постановление на Окръжна прокуратура Русе осем от задържаните остават в ареста за срок до 72 часа. Работата по документирането и доказването на престъпната дейност продължава в рамките на образуваното досъдебно производство, под прякото наблюдение на прокуратурата. 

Снимка: МВР

Харесайте страница ни във Facebook ТУК