Oсъдиха община Монтана заради смъртта на мъж, паднал от повреден мост

Местната администрация ще трябва да плати сумата от 170 000 лева

10.12.2019 | 13:51 Редактор: Юлия Христова
Oсъдиха община Монтана заради смъртта на мъж, паднал от повреден мост

Окръжен съд – Монтана осъди община Монтана по гражданско дело за непозволено увреждане да заплати на близките на  мъж, починал при падане от повреден мост, собственост на община Монтана, сумата от 170 000 лева. 

На 3 април 2014 г. при преминаване по железен мост на улиците "В. Търново” и  "Парта”. А. К. Я.  подпрял колелото си на парапета, който бил счупен, и паднал в канала. При падането мъжът ударил главата си в камък и получил счупване на черепа и вътрешен кръвоизлив. Той бил откаран в болница, но въпреки лечението, починал, пише БНР.

Община Монтана е оспорила изцяло исковата претенция като недопустима и неоснователна. Представителят на общината твърди, че исковете са подадени след изтичане на  давностния срок и че общината не е собственик на съоръжението, а също така, че няма вина за произшествието, което е  по вина на починалото лице. 

Твърдението, че мостът,  на който е станало произшествието е държавна собственост,  бе отхвърлено като неоснователно, тъй като според законите за пътищата и водите мостът е пътно съоръжение  - част от отводнителна система и е публична общинска собственост. 

Преди злополуката при ремонт на пътното платно на бул. "Парта” багер е  ударил парапета на моста и го  счупил, но  повредата не е била отстранена поради бездействие на община Монтана, нито пък на мястото е бил поставен предупредителен надпис, обяви съдът и прие  за безспорно установена причинно следствената връзка между противоправните деяния на община Монтана и нанесените имуществени и неимуществени вреди на  близките със смъртта на  съпруга и бащата им.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК