Телефонните измамници от Ветово отмъкнали 300 хил. лв. от жертвите си

Отчита се намаляване на този род измами

11.10.2019 | 19:36 Редактор: Юлия Христова

Телефонните измамници от Ветово взели 300 хил. лв. от жертвите си. Има подозрения, че едно от задържаните лица е било близък приятел със задържаните за двойното убийство в село Негован.

Членовете на групата са 8, сред тях тези, които са уговаряли жертви, мулета и хора, които контролирали мулетата. Групата действала от декември миналата година. 

Полицията е установила близки приятелски отношения между един от членовете на групата и обвиняемите за убийството на семейството, чиито тела бяха намерени край язовир в Негован. Те били съседи и двамата често пътували заедно до Румъния. Целта била да пренасят парите от измами и често ги оставяли в крайпътни канавки, под табели или билбордове. Телефонните разговори за сплашване на жертвите също са провеждани от Румъния. 

Групата е използвала позната схема, в която полицаи търсят съдействие при залавяне на телефонни измамници. Те ползвали и пароли както при комуникацията с жертвите, така и помежду си. Една от ключовите думи била "Ками". За първите 9 месеца от годината се отчита намаляване на телефонните измами с 40% в сравнение със същия период на миналата година. 

През периода се отчита и ръст при разкриваемостта на тези престъпления. От регистрираните телефонни измами вече са разкрити една пета от тях. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК