Обвиниха трима инспектори от ДАИ-Пловдив за взимане на подкупи

Една от рекетираните фирми е на холандец с 300 камиона

04.10.2019 | 13:26 Редактор: Ивет Арабова

Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са задържани за 72 часа, а срещу тях са повдигнати обвинения за получаване на подкупи чрез изнудвания на 3 транспортни фирми. Това съобщиха от прокуратурата в Пловдив.

Разследващите са установили, че едно от рекетираните дружества е собственост на холандски гражданин. Фирмата е оперирала с 300 камиона, а от нея един от инспекторите на ДАИ е взел 10 000 лева подкуп.

Според разследващите тримата инспектори са си затваряли очите за много нарушения, извършени от транспортните фирми. 

"В част от случаите се касае за липса дори на психолигическа годност на шофьорите, транспортни средства, тежкотоварни тирове, които се водят изобщо не на дружеството, някои се водят, че не са на пътя. С тях са транспортирани месни продукти, които достигат до нас и ние ги употребяваме. В друга част от случаите изобщо не се водят пътни листове, няма тахошайби, и купища огромни нередности", обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Единият от служителите на Автомобилната администрация е имал 12 недвижими имота - повечето от тях в новостроящи се кооперации. Някои били на името на баща му, а съпругата му е била брокер, без да има право да упражнява такава дейност.

Според разследващите схемата за изнудване е действала поне от 2 години в десетки дружества, но единствено трите компании съдействат на разследващите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК