Митничари задържаха контрабандни златни накити за над 98 хил. лв

На нарушителите са съставени актове

02.09.2019 | 17:11 Редактор: Василена Василева
Митничари задържаха контрабандни златни накити за над 98 хил. лв

Контрабандни златни накити за над 98 000 лева задържаха митническите служители от Териториална дирекция Южна морска и Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" през последните две седмици на август. Накитите са открити при проверки на четири леки автомобила, влизащи в страната от Турция на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

При един от случаите, на 24 август, лек автомобил в чужда регистрация, пристига около обяд на път от Турция за Австрия. В автомобила, отклонен за щателна митническа проверка, пътували двама мъже, турски граждани.

При проверката, в естествените кухини на пода и зад предните седалки, са открити 51 пръстена, медальона, синджира, гривни, обици и монети, от жълт метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14 и 22-каратово злато с общо тегло 805 грама на стойност близо 50 000 лева. Установено е, че 483.95 грама от откритите бижута са на водача на автомобила, а другите 321.05 грама са на неговия спътник.

При други три случая, на 13, 15, 21 август, при проверка на три леки автомобила, влизащи в страната от Турция, пътуващи за страни от Западна Европа митническите служители откриват недекларирани общо 789.25 грама златни накити на стойност 48 900 лева. Бижутата са били укрити от пътуващите, в чанти до акумулатора и до резервната гума, както и в сакове, между дрехи.

Контрабандните златни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, а на нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страница ни във Facebook ТУК