44-годишен мъж е задържан заради незаконно разпространение на филми

Той е създал и администрирал над 40 интернет страници

07.08.2019 | 12:25 Редактор: Ралица Братанова
44-годишен мъж е задържан заради незаконно разпространение на филми

В хода на спецоперация, проведена вчера от служители на специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП под ръководството на Софийска районна прокуратура, е задържан 44-годишен столичанин, съобщават от МВР.

Според първоначалните данни мъжът е създал и администрирал над 40 интернет страници, чрез които е разпространявал в интернет актуални филмови произведения. Първоначално публикувал филмите в една част от контролираните от него сайтове.

След достигане на определен брой посетители и генериран трафик – за който респективно получавал заплащане от Google, той свалял произведенията и ги споделял отново, но в част от другите домейни.

Процедурата се повтаряла 4-5 пъти до изчерпване на ресурса от контролираните от него сайтове. Така, за едни и същи обекти на авторско право, столичънинът получавал многократно заплащане от Google, тъй като се касаело за интернет трафик към различни домейни.

Достъпът до използваните за престъпната дейност интернет страници е преустановен от ГДБОП в рамките на проведените следствени действия, при които са събрани и необходимите електронни доказателства, казват още от МВР.

По-голямата част от сайтовете били разположени в интернет пространството на една от най-големите международни компании за предоставяне на облачни услуги в САЩ.

"Това създавало убеждението в извършителя, че е останал в анонимност, но проведеното международно разследване от ГДБОП и СРП документирало до край престъпната му дейност", завършва съобщението на МВР.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК