Люис Хамилтън стана петкратен световен шампион на Формула 1

Той изравни рекорда на Хуан Мануел Фанджо

29.10.2018 | 18:05 Редактор: Ралица Братанова
Люис Хамилтън стана петкратен световен шампион на Формула 1

След повече от 60 години "Сребърните стрели" отново имат петкратен световен шампион. Люис Хамилтън изравни рекорда на Хуан Мануел Фанджо и вече сред първите трима най-големи шампиони във Формула 1. 

Когато преди 11 години едва на 22 Люис Хамилтън дебютира във Формула 1 надали някой е вярвал, че на британецът няма да му достигне само 1 точка, за да стане световен шампион. С повече зрялост, титлата беше спечелена през 2008 година с Макларън.

Останалите успехи дойдоха с тима на Сребърните стрели, който беше възроден от епохата на Хуан Мануел Фанджо. Легенда, чието постижение беше изравнено от Люис Хамилтън.

Постиженията на Хамилтън са постигнати с много усилия и лишения. Родителите му се разделят когато е на 2 годинки. Първоначално живее с майка си, но на 12 отива при баща си и новата му съпруга. Именно баща му го запалва по състезателните автомобили, когато купува на 6-годишния Люис количка с дистанционно управление. 

"Когато мислите за Фанджо, който за мен е Кръстника на състезателите, знаете, той има 5 титли, сега и аз имам 5 титли. Това ми се струва нереално, смирен съм. Това е огромно постижение и искам да благодаря на хората около мен, които ми помогнаха. Защото много хора са част от това пътешествие", споделя Хамилтън.

Пътешествието на Люис Хамилтън не спира дотук. След като изравни постижението на Фанджо, остава да надмине 7-те световни титли на Михаел Шумахер. Постижение което е напълно възможно, докато не се появи някой млад пилот, който да го спре.