Папа Франциск и Мартин Скорсезе си размениха подаръци след премиерата на "Тишина"

Режисьорът и Светият отец дискутираха новата лента във Ватикана

01.12.2016 | 14:47 Редактор: Тодор Петров
Папа Франциск и Мартин Скорсезе си размениха подаръци след премиерата на

Ден след като представи новия си филм "Тишина" във Ватикана Мартин Скорсезе се срещна лично с папа Франциск. Последната лента на режисьора е екранизация по едноименния роман от 1966 г. на Шюсаку Ендо. 

Сюжетът на филма се фокусира върху преживяванията на двама йезуити, които през 1638 година поемат на пътешествие до Япония с две основни цели - да намерят своя ментор и да популяризират християнското Евангелие. 

Скорсезе подари на папа Франциск реплики на картини, които използвал за вдъхновение при заснемането на лентата.

"Картините са на японски творец от 17 век. Те се съхраняват в музея на 26-те мъченици в Япония. Именно тези картини и техният скрит смисъл ме изпълниха с вдъхновение", коментира Мартин Скорсезе.

Пред Скорсезе Светият отец заяви, че е чел едноименния роман на Шюсаку Ендо и е запознат с историята. Той е споделил и че за него историята е близка, тъй като той самият е искал да замине за Япония, докато е бил високопоставен член на йезуитския орден. 

Здравословното му състояние обаче му е попречило. В знак на признателност и уважение папа Франциск подари на Скорсезе молитвена броеница от гренадилово дърво.