Вулкан създаде остров в Тихия океан

Розарио е увеличил размерите си 12 пъти и вече е по-голям от Монако

27.10.2016 | 15:06 Редактор: Тодор Петров
Вулкан създаде остров в Тихия океан

Какво се случва при многократни изригвания на вулкан насред океана? В търсене на отговора японски изследователи стъпиха за първи път на остров Розарио в Тихия океан. Намиращото се на 1000 километра от Токио вулканично образувание е увеличило размерите си 12 пъти за последните три години.

Доскоро на това място от водата се подава скала с дължина от около 700 метра. От 2013 година насам близкият вулкан започва да изхвърля тонове пепел и лава. След повече от две години сериозна активност днес земните плочи са се успокоили.

Нишиношима, наречен още остров Розарио, вече е по-голям от Монако. Преди броени дни японски екип слезе тук за първи път, за да открие, че скалистият плаж вече има обитатели.

"Освен екологичните проучвания планираме да изследваме и вулканологичния произход на Нишиношима, тъй като местният вулкан е избухвал през различни геоложки периоди. Надяваме се да съберем различни проби лава и вулканична пепел, които да ни помогнат в изучаването на процеса на възникване и растеж на вулканичните острови", обясни професорът по вулканология в университета в Токио Минору Такео.

Учените разполагат сателитни устройства, които ще отчитат сеизмичната активност на острова. Това е от особено значение, тъй като той е част от Тихоокеанския огнен пръстен. В този регион с формата на подкова се намират две трети от активните вулкани в света.